Blog.

Jeune & Jolie

| 0 comments

Zaterdagmiddag zag ik bij Focus de Franse film ‘Jeune & Jolie’.

Mijn conclusie: Het leven is hard en de liefde is zo mogelijk harder. Mooi en jong te zijn maakt het er niet makkelijker op. Maar jeugdige keuzes – van welke aard ook – zijn omkeerbaar, want: ‘On n’est pas sérieux quand on a dix-sept ans.’ (Arthur Rimbaud, Roman.)

Het gedicht van Rimbaud blijkt de spil van deze film. Een mooie spil. Een stabiele basis en een omslagpunt bovendien. Want waar Jeune et Jolie in het begin de kans loopt zijn vaart te verliezen – te verzanden in een aaneenschakeling van prachtige jonge borsten en ontluikende seksualiteit (incl. de macht die daarin schuilt) – is het werk van Rimbaud een kader waarbinnen het verhaal zich verder ontwikkelt.

Ach. en dat die ontwikkeling verre van onverwacht is, dat is wellicht wat zonde. Maar het loopt wel. Want de liefde houdt nooit op. Als je jong en mooi bent, zijn er altijd mannen.
Altijd feestjes.
Altijd drank.
Altijd keuzes en bovendien altijd nieuwe kansen.

En nu ik dit schrijf, bedenk ik me dat de film wellicht een aanmaning is. Kracht bijgezet door een personage dat haar hart er niet in volgde. We moeten genieten voor we oud zijn, genieten voordat we onze jeugd en onze schoonheid verliezen.

(Maar laten we vooral niet allemaal de prostitutie ingaan.)

Website Focus filmtheater Arnhem

Leave a Reply

Required fields are marked *.

*